skip to Main Content
stegmen@farkindalikevi.com

Meditasyon Nedir?

Meditasyon, bilimsel bir zihin dinlendirme tekniğidir. Meditasyon esnasında beden, zihin ve ruh eş zamanlı olarak şifalanır.

Meditasyon Sağlıklıdır.

Bedensel olarak uygulama ile gelen derin gevşeme kan basıncınızı düşürür, kasları rahatlatır ve hafif esnemeler gerginliğinizi azaltır. Meditasyon bize anlayışlı ve şefkatli olmayı öğretir. Farkındalığımızı arttırır, dikkatimizi keskinleştirir. Meditasyon canlandırıcıdır. Enerjinizi korumanızı ya da enerjinizi yeniden üretmenizi sağlar.

Meditasyon Güvenlidir

Sahip olduğu tek güç şefkatli dikkatin gücüdür. Temel olarak, zihninize giren ve çıkan düşünceleri bilmek ile ilgilidir. Yıkıcı duyguları, davranış kalıplarını, tepkilerinizi daha oluşmaya başladığında tanımayı öğrenirsiniz. Başlamak ve bitirmek eylemi sadece size aittir.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Bedeninizin duruşu önemlidir. Duruşunuz dengeli değilse dikkatiniz dağılır. Bedeniniz bir yandan tamamen gevşemiş olmalı, diğer yandan da uyanık ve tetikte olmalıdır. Meditasyon yaparken oturabilir ya da yürüyebilirsiniz. Yatarak meditasyon uykuya dalmnıza neden olabilir. En kolay uygulanan duruş, sırtın ve başın dik olarak oturmaktır. Oturmadan önce bedeni biraz esnetmek, gerginliği atmak ve kasları gevşetmek çok iyi gelir. Eğer koltukta oturarak yapıyorsanız kan dolaşımının kesilmemesi ve meditasyon esnasında pozisyon değiştirmemek için bağdaş kurmayın. Elleriniz gevşek bir şekilde kucağınızda olsun. Bağdaş kurmayı seçiyorsanız yerde oturmanız daha uygun olacaktır. Sırtınızın desteğe ihtiyacı varsa bir yere yaslanmalısınız. Bedeninizin rahatlığı önemlidir. Minder kullanarak meditasyon yağmak sırtınızdaki yükü azaltır. Yürüyerek meditasyon yapıyorsanız sırtınız dik ama gevşek, bacaklarınız rahat olmalıdır.

Meditasyon yaparken; Meditasyona gevşeyerek başlayın. Herhangi bir kasılma olmadan, rahat, huzurlu bir beden. Bedenimiz gevşediğinde zihin bedenden uzaklaşır. Bu konuda kendinize yardım edebilir, bedeninizdeki her bir kasa gevşeme komutu verebilirsiniz. Mesela “Şimdi yüz kaslarım gevşiyor” diyebilirsiniz. Meditasyon yaptıkça çok daha kolay gevşeme durumuna geçersiniz.

Beden sakinleşince zihnimiz odaklanmaya başlar. Odaklanmak meditasyonun özüdür. Bilinçliliği geliştirir. Artık kalbinizde şefkat ve anlayışa daha fazla yer açılmıştır. Katı yargılardan uzaklaşarak esneklik kazanmaya başlarsınız. Odaklanmanın özünde nefes alıp vermek vardır. Her nefes birbirinden farklıdır. Nefesimizi gözlemleriz. Burnumuzdan giren nefesi, onun yoğunluğunu, serinliğini…Çıkan her nefesin sıcaklığını, burun bölgemizi hissederiz. Yavaşça nefesin bilincine geçmeye başlarız. Zihnimiz düşüncelere kaydığında biz şefkatle onların geçişine izin verip tekrar nefesimize döneriz. Onlarla birlikte akıp gitmeyiz. Sadece onları izleriz. Sabırla daima nefesimize döneriz.

Meditasyonumuzu bitireceğimiz zaman bilincimizi nefesimizden bedenimize geçiririz. Çok derin bir nefes alarak yavaşça parmaklarımızı oynatır, bedeni hareketlendirmeye başlarız. Dikkatimizi bedenimize ve meditasyonun getirdiklerine veririz. Bu zamanı kendimize ayırdığımız için kendimize teşekkür ederiz.

Bir çok kazanımda olduğu gibi meditasyon da sabır ve disiplin ister. Meditasyon yaptıkça süreleriniz uzamaya, derinleşmeye ve farkındalığınız artmaya başlayacaktır.