skip to Main Content
stegmen@farkindalikevi.com

Kişinin dışsal ya da içsel uyaranlara uyum sağlayabilmek için duygusal kapasitesini zorlaması strese neden olmaktadır. Bedenimizin tolore edebileceği ve gelişimimizde yararlı olabilecek oranda stresin sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak tekrarlanan uyaranlar ile stres kronikleştiğinde bedenimiz fizyolojik cevap yeteneğini kaybetmeye başlar ve bu da patalojik bir takım durumlara neden olur.

Stresin uzun dönem etkileri kortizol ( stres hormonu ) salınımını arttırır ve bu da zamanla bağışıklık sistemimizin sağlıklı yanıtını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bedenimizde bir çok hastalığa davetiye çıkarmış oluruz. Stres ile karşılaştığımızda önce “alarm” durumuna geçeriz ki sağlıklı bir kişi bu duruma hızla yanıt verir ve stres ortadan kalktığında normal halimize döneriz. Stres devam ettiği taktirde, önce bu duruma “uyum” sağlamaya çalışırız. Ancak uyaranların devam etmesi halinde bedenimiz gereken yanıtı verememeye başlar bu da “çökkünlük” nedeni olur.

Fonksiyonel Tıp sağlık koçluğu yaklaşımları bize stresimizi yönetmek için uygulayabileceğimiz yöntemler konusunda destek verir, yol arkadaşlağı yapar.