skip to Main Content
stegmen@farkindalikevi.com

Meditasyon Müzikleri

İster güne başlamak için yavaş bir balad, ister yatmadan önce bir fincan çay eşliğinde klasik bir melodi olsun, müzik uzun zamandır stres atmanın, kaygıyı gidermenin ve zihninizi belirli durumlardan uzaklaştırmanın en iyi yollarından biri olarak kabul ediliyor .

Müzik birçok deneyimi geliştirebilir. Koşucuların hızlarını korumalarına yardımcı olmaktan, yazarlara yardımcı olmaya ve ders çalışırken odaklanmaya kadar… Meditasyon gibi farkındalık uygulamalarında bile önemli bir rol oynayabilir.

En popüler uygulamalara, kurslara ve daha birçok meditasyon uygulamasına dokunan meditasyon müziği, seanslardan daha fazla değer elde etmenin bir yolu olarak giderek daha popüler hale geliyor .

Meditasyon müziği, başlangıçta, aracılı bir durum sırasında duyuları yükseltmek için tanımlandı ve o zamandan beri meditasyon pratiğinin bir dizi faydasını ortaya çıkarmak için daha fazla araştırıldı.

Uzun yıllardır geleneksel Budist meditasyonlarında kullanılan çanlar sonrasında John Cage , Lawrence Bell , Monte Young ve La gibi enstrümanlar ile 20. yüzyıl meditasyon pratiğine eşlik etmek için notalar ve diziler geliştiren bir dizi yeni besteciyi getirdi. Bu bestekarlar meditasyon müziği alanında popüler yaratıcılar haline geldi.

Bu yazıda meditasyon müziğinin arkasındaki bilimsel çalışmaları ve müziğin seanslarınıza nasıl fayda sağlayabileceğini keşfedeceğiz.

Meditasyon müziğinin arkasındaki bilim

Meditasyon müziğine verilen bilimsel terim psikoakustiktir .

Psikoakustik, tanımı gereği , sesin algılanması ve sesin bir deneyimi nasıl etkilediği ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

Popüler müziğin aksine, meditasyon müziği, belirli meditasyon uygulamalarına uyacak ve mümkün olduğunca fazla duyusal değer sağlayacak şekilde özenle hazırlanmıştır.

Temel meditasyon müziği, bireyin deneyimine yeni bir katman ekleyerek meditasyonuyla daha derine inmesi için bir yol sağlar.

Meditasyon müziğindeki bilimsel araştırmalar uzun yıllardır devam ediyor ve bize bunun beynin aktivitesini ve bireyin zihinsel sağlığını nasıl etkilediğine dair veri ve içgörü sağlıyor.

70’lerin başında, bir araştırma grubu, sesin beyin aktivitesinde oynadığı rol konusunda tutkulu bir biyofizikçi olan Gerald Oster tarafından yürütüldü . Oster bir hastayla bir ton çalarken, diğer kulakta ikinci bir ton mevcuttu. Bunun, şimdi binaural vuruş olarak adlandırılan üçüncü bir ton yarattığını fark etti .

Oster, Beyindeki işitsel vuruşlar çalışmasında beyindeki ses dalgalarının “ beyin dalgası sürüklenmesi ” olduğuna inanıyordu ve yıllar sonra Oster, bu ilk keşiften sonra meditasyon müziğinin beynin rolü üzerindeki etkilerini ölçmeye yardımcı olma çabalarına devam etti.

Oster’in araştırmasına rağmen, binaural vuruşların kökeni, Prusyalı fizikçi ve meteorolog Henrich Wilhelm Dove ile 1893’e kadar izlenebilir .

Binoral vuruşlar , meditasyon sırasında dinlenebilecek en etkili müzik türlerinden biri olarak görülmektedir. Diğer birçok müzik formunun aksine, binaural vuruşlar, en çok gevşeme ile ilişkili bir frekans geliştirmek için beyinle birlikte çalışır.

Binoral vuruşlar, meditasyon müziğinin en bilimsel olarak keşfedilmiş şeklidir, ancak başlamak isteyenler için başka pek çok öneri var.

Meditasyon müziklerinin faydalarına dair diğer bilimsel çalışmalar:

Meditasyon ve Müzik, Öznel Bilişsel Gerileme Olan Yetişkinlerde Belleği ve Bilişsel İşlevi İyileştiriyor

Farklı “rahatlatıcı” müzik tarzlarının otonom sinir sistemi üzerindeki etkileri

Müzik genliğinin gevşeme tepkisine etkisi

Subjektif Bilişsel Gerileme Olan Yetişkinlerde Meditasyon ve Müzik Dinlemenin Hücresel Yaşlanma ve Alzheimer Hastalığının Kan Biyobelirteçleri Üzerindeki Etkileri

Meditasyon müziğine nasıl başlanır?

Meditasyon müziğine başlamak isteyenler için bunu yapmanın çeşitli yolları vardır. Örneğin:

  • Klasik Müzik – kulağına yumuşak ve yumuşak gelen Klasik müzik, meditasyon yapmak isteyenlerin seans sırasında etkili konsantrasyon geliştirmeleri için onları rahatlatmak için kullanılabilir. Başlamak için her zaman popüler olan Mozart’ı deneyin! Özellikle piano ağırlıklı müzikler odaklanmayı güçlendirir.
  • Gregoryen Chanting – Chanting binlerce yıldır kullanılmaktadır ve 900 – 1300 CE’ye kadar uzanmaktadır. Gregoryen ilahi sesleri insanların meditasyonları sırasında bir odak ve enerji durumu kazanmalarına yardımcı olur.
  • İlkel Sesler – Bu müzik seçimi, insanların meditasyon için bir zihniyet ve durum elde etmelerine yardımcı olan bir ilahi biçimidir. Kökeni Hindistan olan en popüler ilkel deyim “ohm” dur.
  • Doğa Sesleri – Çok basit, farklı yerlerden gelen doğa sesleri meditasyon yapmak için kullanılabilir, bu meditasyon sırasında daha çok bilinen müzik türlerinden biridir ve etkili bir sakinleştirici sonuç sağlar.

Meditasyon Müzikleri Listesi

Sizler için Serap Teğmen tarafından hazırlanan meditasyon müzikleri listesi:

Siz meditasyona yardımcı olması için müzik kullanıyor musunuz? Deneyimlerinizi duymak isteriz 🙂

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir