skip to Main Content
stegmen@farkindalikevi.com

Farkındalık Teknikleri ile Rahat Bir Uyku

Uyuyamıyor musunuz? Zihniniz sürekli uğultu halindeyse ve yoğun bir günün ardından gevşemek için mücadele ediyorsanız, farkındalık çalışmaları size yardımcı olabilir.

Stres atmak, gevşemek ve daha iyi bir gece uykusu için yazımızdaki basit farkındalık meditasyon tekniklerini mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

Farkındalık Nedir?

Farkındalık, kişinin zihninin farkında olması ve bu yeteneği geliştirme uygulamalarının bütünüdür. Anda ve yargısız olarak dikkatin verilmesi ile ortaya çıkan “var olma” durumudur.

Psikolog ve The Leader’s Guide to Mindfulness kitabının yazarı Dr Audrey Tang‘e göre, ‘Farkındalık, hayatta koşu bandına kapılmış hissetmekten ziyade, şimdiki zamanda yaşama yeteneğidir. başkalarını nasıl etkileyebileceğimizin farkında olarak davranışlarımızı aktif olarak seçmek ve vücudumuzun bize ne söylediğinin farkında olmak ve bu bilgiyi kullanmak ancak farkındalığımızı geliştirmekle olur.”

Farkınlık Nasıl Geliştirilebilir?

Konsept basit olsa da, pratikte zor görünebilir. Ancak gününüze birkaç basit farkındalık tekniğini dahil etmek stres ve kaygı ile başetmenize ve en önemlisi dinlendirici bir gece uykusuna yardımcı olabilir.

Vücudumuzun nasıl hissettiğinin farkında olarak basit derin nefes alma ve esneme hareketleri, ne hissettiğimizi dinleme yeteneği için iyi bir başlangıçtır. Ayrıca, derin nefes almak zihni rahatlatır ve daha net bir zihin daha iyi kararlar vermemizi sağlar.

Stres ve Kaygıyı Yönetmek için Yönlendirmeli Meditasyon Nasıl Kullanılır?

Farkındalık Çalışmaları ile Uykuya Hazırlanmak

farkındalık ve uyku

Öncelikle, uyumadan önceki aktivitelerinizin uykuya dalabilmeniz ve uyku kalitenizi oldukça etkilediğini bilmeniz gerekir.

Uyku söz konusu olduğunda en önemli şeylerden biri zihni rahat bir durumda tutmaktır. Aşağıdaki farkındalık egzersizleri zihninizin rahatlamasına ve kaliteli bir uykuya yardımcı olacak olsa da, sakinleşmek de önemlidir. Aksi takdirde zihne “rahatlamasını” “söylemek” genellikle daha fazla strese neden olur.

Yatmaya hazırlanmadan önce aşağıdakileri yapmayı deneyin:

  • Yatağınızın yanında bir bardak su bulundurun.
  • Gece uyandığınızda ve bir şeyi hatırlamanız gerektiğinde not almak için yatağınızın yanında bir not defteri bulundurun. Not almak için telefonunuzu açmamaya çalışın
  • Yatmadan yaklaşık altı saat önce kafeinli içecekleri içmeyi bırakın ve bunun yerine papatya çayı, ılık su ve hatta ılık süt için.
  • Yatmadan bir saat önce sosyal medyadan/akıllı telefonunuzdan çıkın, TV, bilgisayar, tablet ve telefon ekranına bakmaktan kaçının.
  • En az yarım saat kitap okumaya çalışın

Bu basit farkındalık tekniklerini deneyin

Yatmaya hazır olduğunuzda, uykuya dalmanıza yardımcı olacak şu adımları izleyin:

1. Kendinizi merkeze almak için derin nefeslerle başlayın – Nefesinizi dört adımda alın, dört adımda verin.

2. Bunu yaparken, aklınıza başka düşünceler gelirse, önemliyse onları yazın ya da kabul edin ve geçmesine izin verin – nefesinize geri dönün.

3. Sıcak bir güneş ışığının ayaklarınızı rahatlattığını düşünün.

4. Gerinirken “nefes al ve rahatla” kelimelerini tekrarlayın, ardından ayaklarınızı gevşetin; ışın hareket edecek ve bacaklarınızı ısıtacak, bacaklarınızı gererken ve gevşetirken “nefes al ve rahatla” diye düşünün.

5. Bir sonraki adımda kalçalarınıza ve ardından gövdenize odaklanın – tekrar “nefes al ve rahatla” diye düşünün ve o sıcak gevşeme hissinin tadını çıkarın.

6. Sıcaklığı omuzlarınıza ve kollarınızı parmaklarınızın ucuna doğru hareket ettirin – “nefes al ve rahatla” ve son olarak boynunuz ve başınızın üst kısmı – “nefes al ve rahatla” diye düşünün, sonra sakince nefes almanın keyfini çıkarmaya devam edin.

7. Uyurken orman veya dalga gibi bazı “doğa sesleri” dinlemek isteyebilirsiniz; veya piyano müziğini yatıştırıcı bulabilirsiniz. Seçim sizin.

Siz rahat ve kaliteli bir uyku için neler yapıyorsunuz? Yorum alanında deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz 🙂