skip to Main Content
stegmen@farkindalikevi.com

Hande Akın ile Söyleşi

1.Hande Akın Kimdir?

Kendini; yaşamda daha mutlu ve huzurlu olmak için insanlara destek olmaya böylece;  gelişmeye ve geliştirmeye adamış bir yaşam koçu ve iletişim uzmanıyım. 1977 İstanbul doğumluyum. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Eski bir reklamcıyım.

2.Yaşam Koçluğu nedir?

En basit ve yalın tanımı ile “yol arkadaşlığıdır.”
Hayallerinize, isteklerinize, gerçekçi hedeflerinize ulaşmak için bir tür yolculuk yaparsınız. Bu yolculukta yaşam koçunuz; yol arkadaşınız olur. İstediğiniz yere en sağlıklı, hızlı ve etkin şekilde ulaşmanızı sağlar. Koçunuz; yol arkadaşınız olarak kendi potansiyelinizi keşfetmenizi ve ortaya çıkarmanızı destekler. Sizi motive eder.  Hedeflerinize giden yolda kendinize inşa ettiğiniz duvarları,  güçlü sorular sorarak görmenizi sağlar.  Farkındalığınızı artırır. Olaylara, kişilere bazı teknikler kullanarak farklı açılardan bakmanız için yardımcı olur. Kısacası; hedeflerinize ulaşmanızın yanı sıra kişisel gelişiminize katkı sağlar. Yaşam kalitenizi artırmanız için çalışır.
Koçluk; kişinin belirlediği gerçekçi hedeflere stratejik bir plan dahilin de ulaşılmasını sağlayan eylem odaklı profesyonel bir disiplin, çözüm odaklı, interaktif bir süreçtir.
3.Yaşam Koçu nasıl olunur?
Öncelikle istemekle olur ? Hiçbir şeyi yargılamadan, eleştirmeden zengin bir bakış açısına sahip olmanız, çok iyi bir dinleyici olmanız gerekir. Empati yeteneğinizin gelişmiş olması, sezgilerinizin kuvvetli olması da çok önemli. Bunlar koçların temel özellikleri. Tabi ki bu özellikleri profesyonel koç olmak için yetkinliği olan, koçluk eğitimi ile birleştirmek gerekir.

4.Spordaki koçla, yaşam koçunda bir benzerlik var mı?

Mental olarak hedef koymak ve o hedefe ulaşmak için motive etmek anlamında benzerlik var.

5.Niçin yaşam koçuna gereklilik duyulur?

Hayatımızda tatmin olmaya ihtiyaç duyarız. İhtiyaçlarımızı gidermediğimizde mutsuz oluruz. Bizi mutlu edecek isteklerimize ulaşmak, tatmin olmak neticede; mutlu olmak ve yaşam kalitemizi artırmak için yaşam koçuyla çalışmak fayda sağlar.

6.Yaşam koçundan kimler faydalanır?

Yaş, iş, mevkii, cinsiyet, din, dil, ırk, medeni durum ne olursa olsun, sadece ve sadece kendini keşfetmek isteyen, hayallerine, mutluluğuna, arzuladığı ve gerçekten sevdiği değerlere ulaşmak isteyen ruh sağlığı yerinde olan herkes…
Yaşamında değişiklik yapmak, tam potansiyelini eyleme geçirmek isteyen ve bunun için çalışmaya, risk almaya hazır kişiler. Yaşamlarında daha mutlu ve huzurlu olmak isteyen ilerlemeye açık bireyler ve bu bireylerden oluşan kurumlar.

7.Herkes yaşam koçuyla çalışabilir mi?

Ruh sağlığı yerinde olan herkes çalışabilir.

8.Nedir ben zamanı?

“Ben zamanı” kişinin kendi potansiyelini keşfetmesi ve gerçekçi hedeflerine ulaşması için yarattığı zamandır. Kişi kendi adına ya da kurumu adına ne istediğini ve bu isteklerine nasıl ulaşacağını “Ben zamanı”nda keşfeder.
Ben zamanı;
– Kişinin kendi büyüklüğünü ve değerini ortaya çıkaracak bir enerjidir.
– Hayallerinize ulaşmak için yaratmak zorunda olduğunuz bir fırsat zamanıdır.
-Kendinize ve sevdiklerinize verebileceğiniz en etkili hediyedir.

9.Yaşam koçu ile psikologlar arasında bir benzerlik var mı?

İkisi çok farklı disiplinler. Psikologlar Neden? Sorusunu sorar ve geçmişle ilgilenir. Koç ise geçmişle değil gelecekle ilgilenir. Nasıl? Sorusunu sorar.

10.Niçin ve nasıl yaşam koçu oldunuz?

Mesleki hayatımda belli bir doygunluk noktasına geldikten sonra manevi olarak daha fazla tatmin olacağım bir şeyi yapma arayışına girdim. Bu arayışın temelinde insanların mutlu olmalarına aracı olmak vardı. Bütün bunlar ve hayat amacımı keşfetme isteğim beni 2010 Nisan ayında koçlukla buluşturdu.
Association for Coaching tarafından onaylı eğitimini tamamlayarak uluslar arası koçluk sertifikamı aldım ve profesyonel olarak koçluk yapmaya başladım.

11. Size her ay düzenli gelir getiren ve başarılı olduğunuz reklamcılığı bırakma kararınız nasıl gelişti?

Aralık 2010’da hayatımın dönüm noktalarından birini yaşadığım Hindistan’da artık ne istemediğimi netleştirdim. 15 yıllık reklam sektörü kariyerimi gelebileceğim en keyifli ve üst noktada tamamladığımı düşündüm. Hayatımda daha fazla manevi tatmin sağladığım, insanların mutlu olmalarına araç olduğum ve kişilerin kendi potansiyellerini ortaya çıkarmalarını sağlayarak desteklediğim “yaşam koçluğuna” Ocak 2011’de, İstanbul’a döndüğümde kendimi adama kararı aldım. Kendimi koçluğa adamak ve reklamcılık aynı anda olamazdı. Çok sevgili bir dostumun dediği gibi; ilk başta belirsiz bir yolda tek başıma yürümek ve hayatımı bu şekilde idame ettirmek ben de soru işaretleri oluştursa da aslında hiçbirimizin tek başına olmadığını, evrenin her birimizi kendimize has, özümüze yakın yaşadığımız sürece kayıtsız şartsız desteklediğini hatırladım. Süreç böyle gelişti.

12.Association for Coaching eğitimini nerede aldınız? Ne kadar sürdü? Pahallı bir eğitim mi? Kimler alabilir? Türkiye’de Yaşam Koçları yeterli sayıda var mı?

Fa Coach Academy’den aldım. 3 ay sürdü. Değerini hak eden bir eğitim. Gerçek yaşam amacının insanları desteklemek olduğunu hissedenler, düşünenler alabilir düşüncesindeyim. Bu tabiî ki benim görüşüm. Türkiye’de sadece koçluk yapan sayısı çok az. Profesyonel iş hayatlarıyla birlikte koçluğu yürütenler var daha çok. Kendini koçluğa adayanların yeterli sayıda olduğunu maalesef söyleyemeyeceğim.

13.Daha çok kimler size başvuruyor?

Hayatında bir kısır döngü içinde olanlar, bir şekilde mutlu olmadıklarını keşfedenler, hayatlarında sürdürülebilir mutluluk isteyenler…
İşsiz olanlar, sevmediği işi yapanlar, ilişkilerinde sorun yaşayanlar, kişisel ve ruhsal gelişime ihtiyaç duyanlar, hayatını başkalarının ya da toplumun kontrolüne bırakmış olanlar…
Ya da yaşamının her alanında (ilişki, kariyer, sosyal yaşam, sağlık, aile, arkadaşlık ilişkileri vb.) başarısını ve tatminini artırmak isteyen profesyoneller…

14.Danışanlarınıza nasıl hizmetler veriyorsunuz?

Danışanlarımın yaşamlarında ihtiyaç duyduğu her alanda (kariyer, aile, arkadaşlık ilişkileri, finans, romantik ilişkiler, sağlık/kişisel bakım, sosyallik, eğlence, kişisel, ruhsal gelişim, fiziksel ortam vb.) tatmin olmaları için hedefler belirliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak ve süreçte kişinin farkındalığını artırmak hizmetin ana amacı. Danışanlarım arasında; işyeri sahipleri yöneticiler, oyuncular, ev hanımları, beyaz yaka dediğimiz çalışan grubu da var sanatçılar da…
Kurumsal koçlukta ise şirketin vizyonu belirlemek, bu vizyon doğrultusunda iş hedeflerini netleştirmek ve çalışan verimliliğini, motivasyonu ortak hedeflere koşarken artırmak var.

15.Ayda ortalama kaç kişi başvuruyor? Size nasıl ulaşıyorlar?

Maalesef sayı düşündüğünüz kadar çok değil. İnsanlar hayatlarında önceliği maalesef kendilerine vermiyorlar ? Ayda ortalama 5-6 kişi diyebilirim.
Referans, tavsiye ile gelenler, seminerlerime katılanlar ve tabiî ki web sitemden ulaşanlar oluyor.

16.Size başvuranlar ne kadar süre seanslarınıza katılıyorlar?

Belirleyeceğimiz hedeflerin büyüklüğüne göre değişiyor. Burada kişinin hedeflerine ulaşmak için eylemlerini yerine getirme potansiyeli de etken. Ancak; hafta 1 gün olmak üzere ortalama 12 seansta (3 ayda) hem hedeflere ulaşma hem de kişisel gelişim anlamında ciddi sonuçlar elde ediyorlar.

17.Bir seansınız kaç saat sürüyor?

Yaklaşık 1,5 saat

18.Seanların bitiminde aldığınız tepkiler nasıl oluyor?

Kişi başta hayal etmekte bile zorlandığı hedeflerine ulaşınca çok mutlu oluyor. Başarmanın yarattığı heyecan ve motivasyonla etrafındakilere de ilham veriyor. Ayrıca; kişinin kendiyle ilgili keşifleri stressiz, huzurlu bir yaşam için anahtar oluyor. Bunun ise tarifi çok zor olan tatminini yaşadıklarını söylüyorlar…
Ayrıca; www.handeakin.com adresinde “Ben zamanı”nı deneyimleyenler bölümünde danışanlarımın neler söylediğini bulabilirsiniz.

19.Yaşam koçluğu ne zaman hayatımıza geçti?

Türkiye’de 2004 yıllarında sertifikalı koçların hizmet vermeye başladığı görülmekte…
2004 yılında başlamış ama, çoğu kişi daha yeni yeni duyuyor. Yaşam Koçluğu çıkmadan önce, yeri ne ile dolduruluyordu veya doldurula biliniyormuydu?
Yeri dolduruluyor muydu? Emin değilim eğer doldurulabiliyor olsaydı daha mutlu bir toplum olurduk. Kişiler kendi kendini motive ederek mutlu olmaya çalışıyordu sanırım. Ancak; günümüzde bunu yapabilmenin de epey zor olduğunu duyuyorum artık.

20.Web sitenizi inceledim.12-13 Martta Aşka Gel semineriniz var. Nedir Aşka Gel? Bu seminerde ne anlatılacak? Nerede ve hangi saatte yapılacak?

Aşka gel semineri duygusal ve ruhsal gelişim konusunda kitapları best seller olmuş dünyaca ünlü konuşmacı ve yazarlar Debbie Ford ile Arielle Ford’un katılımıyla gerçekleşecek. Debbie insanların huzursuzluk ve bitkinliklerinin kaynağını keşfetmelerini, önce kendilerine aşık olmalarını, Arielle ise kendilerine aşık etmeyi öğretecek. Debbie’nin sağlık sorunları nedeniyle, 1 tam gün sürecek seminerlerimizi Eylül ayına erteledik.

21.Yaşam Koçluğunuzda, sizi en çok mutlu eden şey nedir?

İnsanların, çocukluktan itibaren edindikleri davranış formatlarının, inanç kalıplarının ve sabit fikirlerinin farkına varmaları ve bu farkındalıkla hayatlarını olumsuz etkileyen tüm kısıtlayıcı kalıplardan özgürleşmeleri… İstedikleri gibi bir hayatı kendileri için heyecanla, aşkla yarattıklarını ve mutlu olduklarını görmek.

22.Daha çok gençsiniz, bundan sonra yaşantınızı Yaşam Koçu olarak mı sürdüreceksiniz?

Niyetim, arzum ve dileğim yaşam koçu olarak sürdürmek.

23.Türkiye’nin birçok yerinde,  Yaşam Koçluğu hizmeti verilmiyor maalesef. Bu durumda, oralarda yaşayan insanlar için bir çözüm yolu var mı acaba?

Şehir dışında ya da yurtdışında olanlar ile internet üzerinden skype ya da telefonla seanslarımızı yapıyoruz. Teknoloji buna çözüm oluyor ?

24.Yurt dışından da talep var mı?

evet

25.Sizinle nasıl iletişime geçebilirler?

akinhande@gmail.com adresinden ya da 532 783 21 41 nolu cep telefonumdan ulaşabilirsiniz.

26.Web sitenizin adresini de verebilir misiniz bize?

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir